czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

BEZY BEZY BEZY

11
01
2013

Nie planowałam co prawda pieczenia Bez, ale ponieważ zostało mi trochę białek, postanowiłam je wykorzystać w najprostszy możliwy sposób. Poza tym mając w domu 4 letniego łasucha, myślę że warto było 🙂

Sposób wykonania –  banalny, Czas poświęcony – pół godziny, uśmiech dziecka – Bezcenny 🙂

Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej (lub budyniu)

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijamy do chwili kiedy piana pozostaje w misce po odwróceniu jej do góry dnem. Dodajemy powoli cukier, po jednej łyżeczce (trwało to około 20 minut). Po dodaniu ostatniej partii cukru dodajemy budyń i miksujemy jeszcze 5 minuty. Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nakładamy do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem. Ja podzieliłam na trzy części i dodałam barwniki. Nakładamy porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, ponieważ bezy podczas pieczenia nieco powiększają swoją objętość. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 80oC  (z termoobiegiem) przez  60-100 minut (w zależności od wielkości bez).

Napisz swoją opinię