czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

BABKA PIASKOWA

24
01
2013

Klasyczna, prosta Babka piaskowa. Znika niemalże tak szybko, jak szybko ją się robi. Poniżej mój przepis, jednak jeżeli ktoś woli, aby babka była bardziej sypka, należy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej, oczywiście kosztem mąki pszennej. A więc podwijajmy rękawy i do pracy!

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1  szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • pół zapachu waniliowego,
  • 1 kostka margaryny,

Wykonanie:

Na początek rozpuszczamy margarynę w rondelku i odstawiamy na bok, do wystygnięcia. Ubijamy białka na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do wymieszanych mąk dodajemy ubite jajka. Wszystko mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzoną margarynę i zapach. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy kaszą manną. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 50 minut. Sprawdzamy standardowo patyczkiem. Wyciągamy z piekarnika i po ostudzeniu wyjmujemy z foremki. Na koniec można posypać cukrem pudrem, lub wersja dla łasuchów, polać czekoladą.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię