TORT ELMO



Niom, to dzisiaj podaję przepis na pyszny i efektywny tort. Od razu uprzedzam że nie jest to prosta sprawa:-) Nie trwa to 30 minut ale około 3 godzinek. Ale czego się nie robi dla dzieci :-). Do zrobienia takiego Tortu jak ja użyłam dwa razy tyle składników. Powodzenia. I nie zapominajcie – UŚMIECH DZIECKA – BEZCENNY!!!!
Składniki na biszkopt
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy (może być również czekoladowy)
- 1/2 opakowania proszku dopieczenia (kopiasta łyżeczka)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z solą. W połowie ubijania dodajemy cukry i ubijamy na sztywną pianę. Do dajemy do piany roztrzepane żółtka. Dodajemy mąkę,proszek i budyń. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(180 stopni). Około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na ziemię z wysokości około 30 cm.
Masa:
- 0,5 kg masła
- 0,35 kg cukru (1 szklanka do jajek, 0,5 szklanki do masła)
- 5 jajek
- aromat rumowy
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Jajka ubijamy z cukrem na parze, a następnie studzimy. Dodajemy Ubite jajka do masła, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy aromat i sok z cytryny.
- Pącz do torta (wedle uznania – ja przygotowuję herbatę z cytryną i niewielką ilością alkoholu)
- Barwniki do ciast
I pozostaje nam Zrobić tort.
Rewelacja! To był mój debiut jeśli chodzi o samodzielne wykonanie ciasta i od razu poszło z górnej półki -TORT. Wyszło wyśmienicie, biszkopt szubciutko i bezboleśnie, krem trochę dłużej. ale efekt pierwsza klasa. Oczywiście nie wyglądał tak okazale jak na zdjęciu, przypominał raczej rozjechanego Ciasteczkowego Potwora, ale skupmy się może na walorach smakowych:). Nawet standardowi niejadacze tortów zjedli ze smakiem i ustawiali się w kolejkę po dokładkę, wiec coś to musi znaczyć 😉 Gorąco polecam!!! Spróbujcie sami.
Cieszę się i jestem pewna że wcale tak źle nie wyglądał 😉
Tylko po co nim rzucać o podłogę? :/
Żeby równo opadł 😉