Kurczak w cieście po chińsku



Chińszczyzna, jakże modna. Nie bardzo lubię knajpki typu Bambus, czy też Kom Son lub Azja. Po pierwsze nie wiesz co jesz, a po drugie po co. Zrób to sam!!! A gwarantuję, że będziesz zadowolony i najedzony. Dzisiaj nic wyjątkowego bo jedynie kurczak w cieście smażony na głębokim oleju, do tego ryż i warzywka.
KURCZAK W CIEŚCIE
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- miód (3 łyżeczki)
- przyprawa chińska
- sól
- pieprz
- musztarda (2 łyżeczki)
- olej
- 1 jajko
- mąka
- mleko (lub piwo)
Przygotowanie:
Przygotować marynatę, zmieszać miód, musztardę, odrobinę oliwy, przyprawę chińską, sól, pieprz. Pierś pokroić w kawałki, takie jak każdemu wygodnie, a następnie wymieszać w marynacie. Najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce. Przygotować ciasto, tak jak przygotowujemy ciasto na naleśniki tylko gęste. Mąka, jajko i trochę mleka (jak ktoś woli można użyć piwa). Obtaczamy kurczaka w cieście i smażymy na głębokim oleju.
Do tego warzywka i ryż gotowany. W tym wypadku poszłam na łatwiznę i użyłam mieszanki chińskiej. Ale polecam przygotowanie wszystkiego osobno. Wszystkie składniki można kupić. Kiełki, pędy bambusa, grzybki Mun itd.
Ryż doprawiam Kurkumą, w ten sposób ładniej wygląda, ale może być również Curry.
I gotowe! Smacznego!!!