czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Fasolka po bretońsku

08
11
2011

Skąd się wzięła Fasolka po bretońsku? Czyżby z  tej samej krainy co ryba po grecku i śledź po japońsku? Hmm.. Nie mam pojęcia, ale jak ktoś wie to będę wdzięczna za informację. Taki właśnie obiadek na dzisiaj sobie wymyśliłam, nie jest to co prawda skomplikowane i wymyślne danie, ale za to pycha. Przynajmniej dla mnie 🙂

Składniki:

  • 50 dag fasoli,
  • jedno pętko kiełbasy,
  • kawałek boczku wędzonego,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ziele angielskie ,
  • liść laurowy,
  • majeranek (3 łyżeczki),
  • pieprz, sól,
  • łyżka mąki,
  • łyżka smalcu,

Wykonanie:

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni, a gdy fasola będzie już miękka dodajemy do niej kiełbasę i boczek, przyprawiamy cukrem, solą pieprzem i majerankiem. Dodajemy koncentrat i czosnek. Zasmażamy mąkę na smalcu (ja używam tłuszczu z kiełbasy i boczku), dodajemy do fasolki.

No i cóż wyciągamy talerz i wsuwamy 🙂

Najlepiej smakuje jak troszkę wystygnie.

Napisz swoją opinię