Ciasto „Królewicz”



Skoro niedziela to i ciasto musi być! Przepis od przyjaciela, a właściwie to jego mamy. Czyż to nie cudna nazwa? Jak całe to ciasto. Tylko uprzedzam popołudnie trzeba sobie zarezerwować. Ale co to dla takiej kury domowej jak ja 😉
CIASTO KRUCHE
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki miodu,
- 1 margaryna,
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Rozkładamy pierwszą część na blasze i pieczemy ok. 15min, w nagrzanym piekarniku (180 stopni). Wyciągamy jak wystygnie i podobnie robimy z drugą częścią.
BISZKOPT
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ciepłej wody,
Wykonanie:
Ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Po wymieszaniu dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20-30 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni).
KREM
Składniki:
- pół litra mleka,
- pół szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- masło (200g)
Wykonanie:
Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mleko z mąką. Lekko studzimy i na koniec mieszamy z masłem.
POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 1/3 kostki masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka wody,
- 1 czubata łyżka kakao,
Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier , wodę i kakao. Dokładnie mieszamy i już! Na blasze układamy pierwszą część kruchego ciasta, następnie połowę kremu, biszkopt i znowu krem. Na wierzchu kładziemy drugą część kruchego ciasta. Żeby lepiej wyglądało można polać polewą czekoladową i posypać posypką.