Zapiekanka ziemniaczana
Hmm, bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Polecam szczególnie dla miłośników ziemniaków (takich jak moja siostra 😉 ) Jak nie macie ochoty bawić się z sosem można użyć gotowego jak na przykład ” Pomysł na…” (choć zaznaczam że nie jest taki pyszny). Do dzieła!!!
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków (około)
- 30dkg pieczarek
- 20 dkg mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- pieprz
- papryka ostra, papryka słodka
- sól
Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę zeszklić na patelni, dodać do niej pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mięso mielone podsmażyć i dodać do pieczarek i cebuli. Wszystko doprawić solą, pieprzem i papryką. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (jak będą za grubo pokrojone będą się długo piekły). Dno naczynia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy ziemniaki pokrojone w plasterki. Następnie kładziemy warstwę mięsa i pieczarek. Polewamy sosem. Układamy drugą warstwę ziemniaków, na to mięso i sos. Na koniec ostatnia warstwa ziemniaków i reszta sosu. Piec w rozgrzanym piekarniku 180°C około 60minut. Gdy ziemniaki będą już miekkie posypujemy zapiekankę serem żółtym.
SOS:
Składniki:
- Śmietana (mała)
- Koncentrat pomidorowy (średni)
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
- Bazylia
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy przecier, mieszamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i sól. Na koniec gotowania możemy dodać trochę bazylii (ja daję świeżą).
Smacznego!!!
Polecam również Zapiekankę Ziemniaczaną z Cukinią!!!
Potwierdzam, przepis jest naprawdę prosty a danie pyszne, sprawdziłam. Dzięki za dokładny opis wykonania.
A i poproszę o więcej takich przepisów, gdzie królują ziemniaki:)
Pozdrawiam autorkę:)