Skrzydełka plus świeże warzywka



Zdrowo i smacznie!!! Skrzydełka – smacznie, natomiast warzywka – zdrowo 🙂 Chyba nie trzeba zachęcać!!!
SKRZYDEŁKA
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- miód (3 łyżeczki)
- sól
- pieprz
- musztarda (2 łyżeczki)
- olej
Przygotowanie:
Przygotować marynatę, zmieszać miód, musztardę, odrobinę oliwy. Skrzydełka posypać solą i pieprzem, a następnie wymieszać w marynacie.
Pozostawić w lodówce na około 2 godziny. Następnie upiec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym. W temperaturze 180°C około 45-50 minut.
WARZYWA
Składniki:
- 2 cukinie
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- mały seler
- pietruszka
- kawałek pora
- 3 średnie cebule
- 30 dkg pieczarek
- pół papryki
- masło
Przygotowanie:
Na jednej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w półksiężyce, oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki.
Na drugiej patelni smażymy, marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę, paprykę, ziemniaczki, pora.
Po usmażeniu przesypujemy to do miski. Osobno smażymy cukinię pokrojoną w talarki. Po usmażeniu przesypujemy do miski.
Wszystko smażymy na niewielkiej ilości masła, podlewając wodą.
SOS DO WARZYW:
Składniki:
- masło (2 łyżeczki)
- mała śmietana
- pół sera feta
- szczypiorek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i rozdrobniony ser feta. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Warzywa mieszamy z sosem i podajemy ze skrzydełkami.
Smacznego!!!