czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ryba po grecku

11
11
2018

Ryba po Grecku, która z Grecją ma tyle wspólnego co nic 😉 Ale za to smakuje wyśmienicie. I kto powiedział, że ma być tylko na Wigilię. A nikt, a skoro tak to wczoraj z okazji nijakiej soboty i pozostałej z obiadu rybki, specjalnie dla mojego męża i mamy Rybka po Grecku! Muszę przyznać nieskromnie, że wyszła pyszna! 🙂

Składniki  (3 porcje):

  • Ryba – 400 g;
  • Marchewka – 200 g;
  • Seler – 100 g;
  • Pietruszka korzeń – 100 g;
  • Liść laurowy – 3 szt.;
  • Ziele angielskie – 3 szt.;
  • Koperek – 1 łyżka;
  • Pietruszka natka – 1 łyżka;
  • Vegeta – 1 łyżeczka;
  • Koncentrat pomidorowy – 2 -3 łyżeczki;
  • Olej – 4 łyżki.

Wykonanie:

Na początek musimy usmażyć rybę, u mnie tym razem była to Miruna, ale wybierzcie waszą ulubioną, byle chudą. Pewnie dla wszystkich jest to rzecz prosta,ale dla debiutantów przepis jest TUTAJ

Marchewkę, seler i pietruszkę korzeń obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do garnka wlewamy olej  – wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, podgrzewamy ok 2 minut i po tym czasie dodajemy warzywa. Warzywa smażymy ok 5 minut, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły a następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na koniec gdy wszystko jest prawie miękkie dodajemy przyprawy (u mnie tym razem Vegeta, ale może być sól i pieprz) oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw, następnie układamy warstwę ryby i na koniec druga porcja warzyw. 

Wszystko posypujemy pokrojoną natką pietruszki i koperkiem.

Zapiekamy w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię