czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pulpety wieprzowo-wołowe

11
11
2018

Nie ma to jak tradycyjna, mamina kuchnia. Wśród jej przysmaków w pierwszej dziesiątce znajdują się pulpeciki 😉 Te są wyjątkowo delikatne – połączenie dwóch gatunków mięs, żeby nie powiedzieć idealne. Polecam szczególnie dla dzieci 😉

 

Składniki (4 porcje):

  • Mięso wieprzowe – 250 g;
  • Mięso wołowe – 250 g;
  • Cebula – 1 szt.;
  • Bułka tarta – 2 łyżki;
  • Jaja – 1 szt.;
  • Liść laurowy – 3 szt.;
  • Ziele angielskie – 3 szt.;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Olej – 3 łyżki;
  • Mąka pszenna – 1 łyżka;
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka;
  • Śmietana – 4 łyżki;
  • Koperek;
  • Pietruszka natka.

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce lub kupujemy w sklepie gdzie mielą na miejscu, jeżeli nie posiadamy takich możliwości możemy kupić już gotowe mielone, ale z doświadczenia wiem, że nie będzie takie dobre.

Do mięsa dodajemy startą na tarce cebulę, jajko i bułkę tartą. Bułki tak, żeby mięso nie było rzadkie i można było uformować pulpeciki.

Doprawiamy, solą i pieprzem wedle uznania. Formujemy małe pulpeciki.

Na patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy pulpety z każdej strony.

W garnku wstawiamy wodę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i gdy pulpety są podsmażone  przekładamy je do garnka i gotujemy przez około 45 minut.

Doprawiamy sos solą, pieprzem oraz zaprawiamy mąką – mąki mieszamy ze śmietaną, dodajemy trochę zimnej wody. Następnie dodajemy trochę gorącego sosu i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do gotującego się sosu. U mnie podane z makaronem ryżowym.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię