czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Humus

05
11
2018

Humus – czyli nic innego jak pasta z cieciorki, czy jak kto woli ciecierzycy. Promocja – tak , dzięki promocji na humus w jednym z supermarketów, postanowiłam go kupić i spróbować, a jak spróbowałam to się zakochałam. A jak się potem dowiedziałam, że domowy humus jest o niebo lepszy… postanowiłam go zrobić i się przekonać. A tu przedstawiam wam pyszne efekty mojego gotowania. Ja jak ja, ale moja mama (wierzcie mi wymagający krytyk) zasmakowała. A jak już jej smakuje, to Wam na pewno też! 🙂 Poza tym, że trzeba długo moczyć robi się bardzo szybko. No i na koniec: cieciorka jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, a z dodatkiem tahini i sezamu również wapnia! 😛

Składniki (500 g humusu):

  • Cieciorka – 200 g;
  • Pasta tahini – 50 g;
  • Sok z cytryny – 4 łyżki;
  • Czosnek – 1-2 ząbki;
  • Kumin mielony – 1 łyżeczka;
  • Papryka słodka – 3 łyżeczki;
  • Soda oczyszczona – 1-2 łyżki;
  • Sól – do smaku;
  • Oliwa z oliwek;
  • Woda.

Przygotowanie:

Suchą cieciorkę dokładnie płuczemy pod wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem sody oczyszczonej. Ilość wody musi zdecydowanie zakrywać cieciorkę co najmniej dwukrotnie.  Po dwóch godzinach wymieniłam wodę na czystą, oczywiście z dodatkiem sody (ale czytałam że nie jest to konieczne). Po około 12 godzinach (ja odstawiam na noc), płuczemy cieciorkę umieszczamy po raz kolejny w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości – u mnie trwało to nieco ponad godzinę. Nie dodajemy soli do wody gdyż ziarna będą twarde.

Po ugotowaniu odcedziłam ciecierzycę na sitku. W oryginalnym przepisie było żeby zostawić cieciorkę do wystygnięcia w wodzie i następnie odcedzenie. Ja jednak nie miałam czasu. Odcedzoną cieciorkę wkładamy do naczynia w którym będziemy ją blendować wraz z pastą tahini, sokiem z cytryny, kuminem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Teraz miksujemy dokładnie wszystko na gładką masę, w trakcie dodajemy trochę wody w celu uzyskania lekkiej przyjemnej konsystencji. 

Tak przygotowany humus przekładamy do miseczek i polewamy odrobiną oliwy. 

Gotowy humus można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię