czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Bułeczki śniadaniowe

29
11
2018

Delikatne pszenne, drożdżowe Bułeczki śniadaniowe 🙂 Idealne na śniadanko. Wybrałam akurat ten przepis, gdyż jest szybki. Tak naprawdę powinnam nazwać te bułeczki ekspresowymi 😉 Przygotowanie trwa ok 10 minut, plus pieczenie 20 – po 30 minutach w domu pachnie świeżym pieczywkiem. Bułeczki smarujemy masełkiem i mamy przysłowiowe niebo w gębie!

Wrzucam jeszcze przelicznik drożdży, może się przydać:

25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant

Składniki (ok 8 bułeczek):

  • Mąka pszenna – 500 g (3 szklanki);
  • Drożdże instant – 21 g (3 opakowania);
  • Sól- 5 g (1 łyżeczka);
  • Miód – 25 g (1 łyżka);
  • Woda letnia – 300 ml (1,5 szklanki);
  • Jaja – 1 szt. (a właściwie 1 żółtko);
  • Mak – do posypania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto. 

Ciasto dzielimy na równe części – u mnie 8 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem, możemy również posypać makiem, sezamem, słonecznikiem, tym na co mamy ochotę. 

Blachę z bułkami wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni – 20 minut.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię