czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasteczka z cukrem

28
10
2018

Smak dzieciństwa… jest sporo przysmaków na myśl o których ślinka nam cieknie. U mnie jednym z nich są domowe ciasteczka z cukrem, które moje mamusia często piekła. Wczoraj więc odkopałam stary zeszyt i postanowiłam sprawdzić czy moje dzieci będą uwielbiały te ciasteczka tak jak ja kiedyś.  I cóż mogę rzec… nie ma jak stare sprawdzone babcine przepisy 😉

Składniki (ok 20-30 ciasteczek):

  • 0,5 kg mąki;
  • 1/2 kostki margaryny (miękka);
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru (plus cukier na wierzch ciasteczek);
  • woda gotowana(ciepła).

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół). Ciasto najlepiej zagnieść na stolnicy. Wysypujemy mąkę, proszek i cukier, na środku robimy dołek wbijamy jajko i żółtko, dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy gotowaną gorącą wodę – partiami tak aby zagnieść ciasto. Następnie odkrawamy kawałek ciasta, wałkujemy na grubość ok 1-2 cm (w zależności od tego czy chcemy grubsze czy cieńsze ciasteczka) i  wykrawamy ciasteczka szklanką, kubkiem lub foremkami. Każde ciasteczko z jednej strony maczamy w cukrze (najlepiej grubym) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut na złoty kolor.Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię