czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Babeczki dyniowe

25
10
2018

Dziś gdy za oknem zimno, mokro jednym słowem Bleeee… nie ma nic lepszego jak usiąść na kanapie, przykryć cieplutkim kocykiem, włączyć sobie ulubiony film (niech będzie „Nad Niemnem” 😛 ), w jedną rączkę kubek cieplutkiego kakao, w drugą babeczkę dyniową i odpłynąć….

Jeśli możecie to śmiało 😉 Ja za jakieś 8 latek jak dzieci podrosną 🙂

 

Składniki (16 babeczek):

  • 300 g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 120 g cukru;
  • szczypta soli;
  • skórka starta z 2 pomarańczy (lub cytryny);
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 2 duże jajka;
  • 250 ml (czyli 200 g) purée z pieczonej dyni;
  • 60 ml mleka;
  • 150 g masła.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół), następnie jeżeli używamy papilotek wykładamy nimi formę na muffinki (ja czasem używam czasem nie). Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier, sól, skórkę z pomarańczy i wanilię – wszystko to mieszamy i odstawiamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z purée z dyni, dodajemy masło, mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą, ja używam silikonowej łopatki (rewelacja) – do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy byle nie za długo. Ciasto wykładamy do papilotek (lub bezpośrednio do foremek). Wstawiamy do piekarnika. i  pieczemy do suchego patyczka – około 18-20 minut. Na koniec można posypać cukrem pudrem lub ozdobić 🙂

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię