czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Czekoladowe ciasteczka

08
04
2018

Czekoladowy weekend 😉 Co by pozostać w czekoladowym klimacie, dziś proponuję czekoladowe ciasteczka 🙂 Cóż mogę powiedzieć, no na pewno lekka przekąska to to nie jest, sporo masła, cukier, mnóstwo czekolady, ale są tak pyszne, mało one są przepyszne, żeby nie powiedzieć przeprze-przepyszne! Ich po prostu trzeba spróbować, żeby zrozumieć mój zachwyt 😉

 

Składniki (ok 15 ciasteczek):

  • Masło – 100 g;
  • Czekolada – 300 g (mieszanka białej, mlecznej i gorzkiej);
  • Mąka pszenna – 150 g (1 szklanka);
  • Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Kakao – 3 łyżki;
  • Cukier brązowy – 70 g;
  • Jajo – 1 sztuka;
  • Mleko – 60 ml.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni (grzanie góra, dół). Czekoladę kroimy w kosteczkę i odkładamy na bok. Blachy najlepiej dwie wykładamy papierem do pieczenia.W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sól, kakao i odstawiamy na bok. Masło ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok 5 minut, a po tym czasie dodajemy jajko i mieszamy jeszcze przez dwie minuty. Dodajemy sypkie składniki, najlepiej najpierw jedna część a po chwili druga, w międzyczasie dodajemy mleko. Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie wszystko mieszamy. Łyżką nabieramy trochę masy, formujemy ciasteczko i układamy na blasze wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut, drugą partię ciastek pieczmy nieco krócej 😉 Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię