czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa Koperkowa

24
03
2018

Przyjechała do mnie moja przyjaciółka, no więc chciałam ją czymś zaskoczyć, czymś zachwycić. Pytam, co byś zjadła, zrobię co zechcesz… Ja najbardziej lubię zupy…I masz, zaskocz tu kogoś zupą 🙂 No pierwszy ogień Koperkowa 😉 Ponoć Pyszna 😉

Składniki (7 porcji):

  • Porcja rosołowa – 1 sztuka (oczywiście od szczęśliwej kurki);
  • Marchewka – 2 średnie;
  • Pietruszka – 1 mała;
  • Ziemniaki – 8-10 sztuk;
  • Koperek – 3 pęczki;
  • Liść laurowy – 2-3 sztuki;
  • Ziele angielskie – 4-5 sztuk;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Woda – 3,5 litra;
  • Śmietana 2-3 łyżki(18%);
  • Mąka kukurydziana – 3 łyżki;
  • Natka pietruszki.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy porcję rosołową. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przygotowujemy warzywa – marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, Koperek płukamy i szatkujemy drobno. Do zupy dodajemy marchewkę i pietruszkę i gotujemy wszystko do miękkości mięsa, czyli ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Teraz dodajemy koperek, a po zagotowaniu zaprawiamy zupę – mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, dodajemy odrobinę zupy mieszamy dokładnie i taki sos wlewamy do gotującej się zupy. Po 5 minutach zupa jest gotowa. Podajemy z dużą ilością zielonej pietruszki! Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię