czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny z masą kajmakową

31
03
2018

Dojrzałam do tego aby przygotować na Święta Wielkanocne – Mazurka 😉 Jednym słowem – przesłodkie! Takie określenie przychodzi mi w pierwszej chwili na myśl. Ale tak jak jest przesłodki, jest tez pyszny. Oczywiście pięciu kawałków na raz nie zjemy, ale dwa 😉 Myślę, że raz do roku na takie szaleństwo można sobie pozwolić!

 

Składniki (okrągła forma o średnicy 30 cm):

  • Masło – 300 g;
  • Cukier puder – 100 g;
  • Mąka – 250 g ;
  • Żółtko – 2 sztuki;
  • Masa kajmakowa – 1 puszka.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. 150 g masła dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powstałą kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na formę wykładamy papier do pieczenia i układamy rozwałkowane ciasto – na dno i ok 1 cm na boki. Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

Teraz przygotowujemy masę, masło – 150 g ucieramy na puszysty krem mikserem i dodajemy powoli po łyżce gotowej masy kajmakowej. Mieszamy aż powstanie nam jednolity krem. 

Na spód wykładamy masę, a następnie dekorujemy ulubionymi przysmakami – orzechami. czekoladą, bakaliami. U mnie ze względu na alergie jest czekolada i migdały w płatkach. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię