czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem ryżowym

23
03
2018

Sałatka z wędzoną makrelką i makaronem ryżowym, choć tak naprawdę powinna się nazywać sałatka śmieciowa 😉 A dlaczego? A no dlatego, że wrzuciłam do niej wszystko to co mi pozostało po dzisiejszym dniu. Pół ryby wędzonej ze śniadania, makaron ryżowy z obiadku no i troszkę warzyw. Wyszło naprawdę smakowicie, przynajmniej tak mówili degustatorzy 😉

 

Składniki (3 porcje):

  • Makaron ryżowy – ok 100 g;
  • Makrela wędzona – pół sztuki;
  • Papryka czerwona – 0,5 sztuki;
  • Ogórek konserwowy – 4 sztuki;
  • Szczypiorek – 2 łyżki;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Majonez – 1 łyżeczka;
  • Jogurt naturalny – 2 łyżeczki;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotowanie:

Makaron kroimy drobno, makrelę drobimy na kawałki (sprawdzając czy nie ma ości), paprykę i ogórka kroimy w kosteczkę, szczypiorek kroimy drobniutko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Majonez mieszamy z jogurtem i startym na tarce czosnkiem. Sos dodajemy do sałatki i wszystko dokładnie mieszamy – możemy doprawić solą i pieprzem , jeżeli jest taka potrzeba. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię