czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałata insalatina z mozzarellą

23
03
2018

Insalatina – to nic innego jak odmiana zielonej sałaty, będąc na zakupach w Lidlu natknęłam się na nią i postanowiłam spróbować. Jest to leciutka sałata, o wyjątkowym smaku – czuć w niej orzechy i odrobinę goryczki, ale w połączeniu z sosem na bazie oleju, miodu i musztardy jest pyszna. Dziś podałam ją z papryką, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i mozzarellą. Jeśli będziecie mieć okazję, warto spróbować!

 

Składniki (4 porcje):

  • Insalatina – 125 g;
  • Papryka czerwona – 1 sztuka;
  • Ogórek zielony – 1 sztuka;
  • Rzodkiewka – 5 sztuk;
  • Pietruszka zielona – 1 łyżka (posiekanej);
  • Koperek – 1 łyżka (posiekanej);
  • Mozzarella mini- dwa opakowania;
  • Olej – 3 łyżki;
  • Musztarda – 1 łyżeczka;
  • Miód – jedna łyżeczka;
  • Sól, pieprz (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i suszymy. Paprykę czerwoną, ogórka i rzodkiewkę kroimy na kosteczkę. W misce umieszczamy sałatę, ogórka, paprykę, rzodkiewkę, zieleninę oraz Mozzarellę (kroimy na małe połówki). W małym garnuszku mieszamy olej, musztardę, miód i sok z cytryny i dodajemy do sałatki. Wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe!!! 

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię