czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Naan – indyjski chlebek

06
03
2018

Choćbym miała dwie miski ryżu, muszę mieć do dania indyjskiego choć jeden mały kawałeczek tego chlebka. Po prostu uwielbiam!

 

Składniki (ok 6 chlebków):

  • mąka pszenna typ 650 – 700 g;
  • drożdże – 15-20 g;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • cukier – 1,5 łyżeczki;
  • woda – 3/4 szklanki;
  • mleko – 200 ml;
  • olej – 1 łyżka;
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy – drożdże, cukier, proszek do pieczenia i  letnią wodę i mieszamy dokładnie. Teraz dodajemy letnie mleko i łyżkę oleju. Wymieszaną miksturę odstawiamy na 2-3 minuty. W drugiej misce dajemy mąkę i wlewamy do niej stopniowo miksturę cały czas mieszając. Powstała masa jest nieco kleista, ale taka ma być. Odstawiamy to na ok 30 minut. Ciasto jest lepkie, więc możemy sobie posmarować ręce olejem, odrywamy kawałek ciasta, możemy delikatnie podsypać mąką i wałkujemy na placek (różne kształty), nakłuwamy placki delikatnie widelce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do najwyższej temperatury jaką ma nasz piekarnik – u mnie 240 stopni. Pieczemy ok 4-5 minut. Gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię