czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kotlety mielone

11
03
2018

Mielone – czym byłaby nasza kuchnia bez tego fantastycznego kotleta? Doprawdy nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz trafiają na bloga. Aż wstyd! Ja używam mięsa mielonego z łopatki, ale nie wiem już teraz czy słusznie, gdyż w encyklopedii wynalazłam, że tradycyjne mielone robimy z mielonej karkówki! Koniecznie muszę sprawdzić, czy faktycznie będą lepsze 😉 Ale to przyszłość. Dziś, proponuję wspaniałego mielonego, z łopatki wieprzowej, z ziemniaczkami i gotowanymi buraczkami. Wierzcie lub nie, ale moje ,mielone są najlepsze na świecie 🙂 Mniam, mniam, mniam 🙂

 

Składniki (ok 16 małych kotlecików):

  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 500 g;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Chałka – 1/3 sztuki;
  • Cebula – 1 sztuka;
  • Pieprz;
  • Sól – 1 mała łyżeczka;
  • Bułka do panierowania;
  • Olej do smażenia.

Wykonanie:

Na początek  chałkę moczymy w mleku, aż będzie miękka. Mięso mielimy w maszynce, jeżeli mamy całą łopatkę, podobnie odciśniętą chałkę i obraną cebulę. Jeżeli nie mamy maszynki, po prostu przeciskamy chałkę przez praskę, a cebulę ścieramy na tarce. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajko, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor około 15 minut, przekręcając co jakiś czas. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię