czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Gyros z indyka

20
03
2018

Dietą dietą, ale czasem trzeba zaszaleć 😉 Oczywiście wszystko w granicach rozsądku 🙂 Mięsko a’la gyros, do tego pyszna suróweczka (Surówka z sałaty rzymskiej) no i dla tych co nie są na diecie fryteczki 😉 Indyk – jak dla mnie lepszy niż kurczak, bardziej wyrazisty no i podobno zdrowszy.

 

Składniki (4 porcje):

  • Filet z indyka – 400 g;
  • Kolendra mielona – 0,5 łyżeczki;
  • Kurkuma – 0,5 łyżeczki;
  • Kmin rzymski mielony – 0,5 łyżeczki;
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka;
  • Garam masala – 1 łyżeczka;
  • Sól – 0,5 łyżeczki;
  • Pieprz;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Olej – 2 łyżeczki.

Przygotowanie:

Podstawą w tym daniu jest marynata, należy połączyć wszystkie przyprawy z olejem i startym na tarce czosnkiem, a następnie natarcie nią pokrojonego w kawałki indyka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy na patelni do momentu aż indyk będzie miękki (ok 10 minut). Gyros podajemy z frytkami i surówką. Gotowe!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię