czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Falafele – kotleciki z ciecierzycy

14
03
2018

Tak jak mówiłam, jest i druga wersja kotlecików z ciecierzycy. O pięknie i melodyjnie brzmiącej nazwie Falafele 🙂 Niestety ale przegrały z Kotletami z ciecierzycy, ale co zrobić 🙂 Te są na pewno o wyrazistszym smaku, czyli dla tych którzy lubią w kuchni znaleźć coś zaskakującego. Warto spróbować 😉

 

Składniki (10 kotletów):

  • Ciecierzyca – 200 g;
  • Mięta – 1 łyżeczka;
  • Kolendra świeża – 2 łyżeczki;
  • Kmin rzymski mielony – 1/4 łyżeczki;
  • Pieprz Cayenne – 1/4 łyżeczki;
  • Sól – 1/4 łyżeczki;
  • Cynamon mielony – 1/4 łyżeczki;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Olej – ok 200 ml(do smażenia).

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą, tak żeby wody było dwa razy tyle. Zostawiamy na noc do namoczenia.  Odcedzamy ciecierzycę i miksujemy na gładką masę. W misce mieszamy pastę z ciecierzycy z posiekaną miętą, kolendrą oraz przyprawami – kminem, pieprzem cayenne, solą i cynamonem. Na koniec dodajemy starty na tarce czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Olej rozgrzewamy w garnku i smażymy w nim kotleciki ok 2-3 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z warzywami. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię