czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Czerwone naleśniki z puszystym serkiem

11
03
2018

Gotowanie, potem jedzenie, owszem jest fajnie, ale największa radość i szczęście…

Stawiasz wszystko na stole, obserwujesz z kuchni jak te „małe obślizłe robale” (czytaj moje dzieci;-) ) wchodzą do pokoju, patrzą na stół i słyszysz „ŁAŁ !!!”, a potem wszystko znika w zaskakująco szybkim tempie. Dla takich chwil warto gotować!

 

Składniki ciasta (10 sztuk):

  • Mąka pszenna – 1 szklanka;
  • Mleko – 1 szklanka;
  • Woda – 1 szklanka (lekko gazowana);
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Olej – 2 łyżki;
  • Czerwony barwnik (opcjonalnie);
  • sól – szczypta.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy. Odstawiamy na minimum 15 minut, a najlepiej pół godzinki wtedy naleśniki będą pulchniejsze 😉

Na nagrzaną patelnię wlewamy łyżkę ciasta, rozprowadzamy na całej powierzchni i smażymy z jednej i drugiej strony. 

Składniki Serka:

  • Twaróg półtłusty – 300 g;
  • Śmietana 30% – 150 ml;
  • Cukier puder – 3 łyżeczki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, żeby powstał puszysty serek. 

Naleśniki smarujemy serkiem i zawijamy w rulonik. Podajemy z owocami – u mnie sałatka z kiwi, gruszki i awokado, a na koniec możemy posypać białą czekoladą 😉

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię