czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto czekoladowe

26
03
2018

Mamy w domu spory zapas czekolady, zwłaszcza gorzkiej, a wiadomo że nie ma nic lepszego jak ciasto czekoladowe 😉 Zatem aby umniejszyć nieco zapasy i sprawić przyjemność najmłodszym zrobiłam dziś ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe z zasady musi smakować, ale to ciasto czekoladowe jest po prostu przepyszne!!! Najlepsze nie tylko jakie robiłam, ale jakie jadłam! Musicie koniecznie go spróbować!

Składniki (tortownica 21 cm):

  • Masło – 80 g;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Mleko – 1/2 szklanki;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Cukier – 110 g (pół szklanki);
  • Mąka – 150 g (1 szklanka);
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.

Polewa:

  • Czekolada – 100 g;
  • Masło – 50 g.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy wszystko na małym ogniu do momentu aż uzyskamy gładką masę czekoladową. W tym czasie wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mleko – ponownie mieszamy na gładką masę. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. W kolejnej misce mieszamy suche składniki – mąkę i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy najpierw masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy ciasto polewą, przygotowaną przez rozpuszczenie czekolady i masła na małym ogniu. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię