czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierogi z wołowiną

13
03
2018

Miałam w planach dzisiaj pierożki chińskie, ale jakoś tak to się wszystko potoczyło, że zamiast chińskich pierożków, mam polskie pierożki z chińskim farszem 🙂 No może nie do końca chińskim, ale delikatnie na tą nutę przyprawionym. Zachęcam do tego typu pierogów w ten sposób przygotowanych. Przed ugotowaniem farsz jest surowy, a po ugotowaniu, mięsko w środku pyszne, delikatne i soczyste 🙂

Składniki na farsz (ok. 30 pierogów):

  • Wołowina mielona – 200 g;
  • Sól – pół łyżeczki;
  • Sos ostrygowy – 2 łyżeczki;
  • Przyprawa do kuchni chińskiej – 1 łyżeczka;
  • woda lub bulion wołowy – 1/3 szklanki.

Przygotowanie:

Wołowinę jeżeli mamy w kawałku mielimy w maszynce, a następnie mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami farszu. 

Składniki na ciasto:

  • Mąki pszenna – 2 szklanki;
  • Woda ciepła – 2/3 szklanki;
  • szczypta soli (porządna);
  • Olej – 2 łyżki.

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, sypiemy sól, dolewamy wodę, olej i zagniatamy. Wałkujemy placek, nie za cienki (grubość ok 4-5 milimetrów). Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Brzeg ciasta smarujemy wodą do połowy (żeby lepiej się sklejało). Wkładamy około łyżeczkę farszu, składamy. Brzegi przygniatamy widelcem żeby się nie rozkleiło. I gotowe. Przed gotowaniem, układamy na czystej i świeżej ściereczce bawełnianej. Pierogi wrzucamy partiami (po ok. 10 sztuk) do osolonej, gotującej się wody. Przez pierwszą minutę mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3-4 minuty. Akurat te pierożki podawałam, bez żadnej okrasy, ale wy jeżeli lubicie nie krępujcie się 😉 Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię