czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak w aromatycznym sosie z awokado

15
02
2018

Uwielbiam takie potrawy, niby to takie proste nic specjalnego a po zjedzeniu czujesz się szczęśliwa 😉 Proste owszem, ale za to jakie pyszne i zaskakujące niepowtarzalnym smakiem! Polecam naprawdę każdemu, nie tylko tym którzy dbają o linię i odżywiają się zdrowo. Jestem pewna, że ta potrawa zaskoczy niejednego łasucha 🙂

Składniki (1 porcja):

  • mięso z piersi kurczaka (może być indyk) – 150-200g;
  • awokado dojrzałe – pół sztuki;
  • suszone pomidory – 4 plastry;
  • cebula – 1/2 sztuki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • papryczka chilli – 1/4 sztuki;
  • olej kokosowy – 1 łyżeczka (oczywiście można użyć zwykłego rzepakowego oleju  lub masła klarowanego);
  • sok z cytryny – 1 łyżka;
  • imbir świeży – plaster;
  • kurkuma – szczypta;
  • sól;
  • pieprz;
  • ziemniaki – 2 sztuki.

Przygotowanie:

Na początek proponuję obrać ziemniaki i wstawić do gotowania. A teraz czas na przygotowanie mięska- kroimy je w kostkę i przyprawiamy – solą, pieprzem i kurkumą, następnie odstawiamy na chwilę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek i imbir ścieramy na tarce (jak ktoś woli może pokroić), papryczkę chilli drobno kroimy, a następnie wszystko to wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. Pomidory kroimy w paski i wrzucamy na patelnię wraz z mięsem. Wszystko to dusimy około 10 minut. A w tym czasie,  miksujemy awokado z sokiem z cytryny odrobiną soli i pieprzu. Mus z awokado dodajemy do mięsa ,mieszamy całość i podgrzewamy 1 minutkę.

Podajemy mięsko z ziemniakami i zajadamy!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię