czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kopytka jaglane z duszonymi grzybami

17
02
2018

Przedstawiam wszystkim kulinarną niespodziankę! O tak, to najlepsze określenie tego dania. Sama w sumie nie wiem co mnie skłoniło do tego żeby je zrobić, ale jedno jest pewne nie żałuję!

Mogłabym się rozpisywać o tym jakie to ono jest zdrowe, pożywne ale powiem tylko jedno PYSZNE!

 

Składniki (2 porcje):

  • kasza jaglana – 100 g (jedna torebka);
  • mąka ziemniaczana – 100 g(4 łyżki);
  • mąka ryżowa – 50 g (dwie łyżki, myślę, że śmiało można użyć zwykłej pszennej);
  • pół cebuli;
  • garść grzybów suszonych ( ok 20 g);
  • masło klarowane – 1 łyżeczka;
  • sól;
  • pieprz;
  • majeranek.

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od namoczenia grzybów. Teraz wstawiamy kaszę i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ja użyłam kaszy palonej (taką kupiłam), ale jeżeli macie zwykłą możecie ją wcześniej uprażyć na suchej patelni, żeby pozbyć się goryczki. Prażymy ją do momentu aż poczujecie charakterystyczny zapach, lekko duszący. Gdy kasza się gotuje obieramy i kroimy w kostkę cebulkę i odpoczywamy 10 minut przy kawce 🙂 Ugotowaną kaszę blendujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażamy cebulkę. Namoczone grzyby kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie dusimy podlewając wodą przez około 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto na kopytka. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ryżową i dokładnie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Następnie odcinamy kawałek ciasta, formujemy wałek i kroimy na kawałki, wielkość dowolna, wedle uznania. W garnku gotujemy wodę z solą i do wrzątku wrzucamy kopytka. Gotujemy 1 minutę od momentu wypłynięcia kopytek, po tym czasie wyciągamy je łyżką. Kopytka podajemy z uduszonymi grzybami. 

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię