czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kluski z mięsem

26
02
2018

Dziś coś dla gospodarnych gospodyń 🙂 Kluski z gotowanych ziemniaków z mięsem. Idealne na poniedziałkowy obiad, kiedy to po niedzieli zostały nam po pierwsze ziemniaki z drugiego dania, a po drugie mięsko z rosołu. Nie dość, że wykorzystamy to co zostało i jedzenie się nie zmarnuje, to jeszcze powstanie z tego coś przepysznego. I na koniec tylko dodam, że teściowa czasem się przyda 😉 bo to właśnie od niej przepis pochodzi 🙂 Koniecznie musicie spróbować!

 

Składniki (ok 12 klusek):

  • 300 g gotowanych ziemniaków;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • mięso z rosołu (dwa udka);
  • sól;
  • pieprz;
  • masło;
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy ziemniaki, mąką i jajko – na gładką masę – konsystencja mniej więcej jak na kopytka. Mięso mielimy w maszynce, lub kroimy drobniutko jeżeli nie mamy maszynki. Z ciasta, formujemy dwa wałki które kroimy na równe kawałki (u mnie 12 kawałków). Z każdego kawałka formujemy placuszek, w środek którego nakładamy po łyżeczce nadzienia mięsnego, zlepiamy brzegi i formujemy wałeczek. Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia klusek 3 minuty. Podajemy z czym mamy ochotę, masełkiem, smażoną cebulką czy tak jak ja z bułeczką i masełkiem podsmażonymi na patelni.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię