czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasteczka owsiane

13
02
2018

Najbardziej inspirują mnie moje dzieci, to bez dwóch zdań!!! Za ciasteczka można śmiało dziękować Zuzannie 😉

„Mamo, a dziewczyny codziennie jedzą w szkole coś słodkiego, dlaczego ja nie mogę” – przecież to nie problem dziś kupić żelki, lizaki, czekoladki, ciasteczka i inne cuda. Tylko co za kilka lat? Najpewniej: „Mamo, dziękuję Ci za cukrzycę i otyłość”.

Nic dziwnego że jej przykro, wszystko co niezdrowe i niewskazane smakuje najlepiej. Ale przecież może być, słodko, pysznie i zdrowo 😉

Potrzeba matką wynalazku, nie żebym wymyśliła te ciasteczka, ktoś przede mną już dawno to zrobił, ale wersja którą proponuję jest moją improwizacją, śmiem twierdzić dość udaną 😉

Składniki (ok. 20 szt.):

  • płatki owsiane – 200 g (ok 20 łyżek);
  • dwie garści ziaren słonecznika (ja niestety ze względu na alergię nie mogę używać orzechów, ale śmiało można ich użyć);
  • dwie garści żurawiny suszonej;
  • garść rodzynek;
  • 1 łyżka siemienia lnianego (można użyć nasion Chia);
  • 1 jajko;
  • dwie łyżki masła;
  • 4 łyżki cukru brązowego (śmiało możemy zastąpić białym cukrem, bądź miodem).

Przygotowanie:

Zaczynamy od podprażenia płatków na patelni. Wysypujemy płatki na suchą patelnie i podgrzewamy, do momentu aż zmienią one kolor na lekko brązowy, musimy mieszać żeby się nie przypaliły. Ja od jakiegoś czasu razem z płatkami prażę słonecznik. Teraz wysypujemy płatki do miski i czekamy, aż przestygną. Gdy są zimne dodajemy pozostałe składniki suche, słonecznik jeśli nie był podprażony, żurawinę,rodzynki, siemię lniane i cukier. Mieszamy wszystko. Teraz wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Ponownie wszystko mieszamy. Układamy na pergaminie małe ciasteczka i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 10-15 minut. Do momentu aż ciasteczka będą miały piękny złoty kolor. I gotowe!

Smacznego!!! 

Napisz swoją opinię