czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

30
10
2017

Tuńczyk zawsze bardziej pasował mi do sałatki, ale postanowiłam zaryzykować i spróbować czego innego. Na makaron ochotę mam zawsze, więc to skłoniło mnie do zrobienia tego choć dietetycznego, ale pysznego dania 🙂 Jedna mała uwaga odnośnie sosu, który zrobiony był na bazie pomidora, a niestety o tej porze są one jakby to powiedzieć średnie, więc myślę że lepiej użyć passaty pomidorowej. Pysznie, zdrowo, kolorowo 🙂

 

Składniki (1 porcja):

  • makaron pełnoziarnisty 100 g,
  • tuńczyk w sosie własnym 120 g;
  • 2 pomidory;
  • czosnek 3-4 ząbki;
  • pół cebuli;
  • oliwa z oliwek -1 łyżka;
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Na początek proponuję wstawić wodę na makaron, który w międzyczasie musimy ugotować najlepiej al dente w lekko osolonej wodzie. Teraz możemy przygotować resztę składników. Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, po kilku minutach dodajemy pomidory i dusimy kilka kolejnych minut. Na koniec dodajemy tuńczyka, mieszamy wszystko i doprawiamy ziołami prowansalskimi, ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Makaron polewamy sosem, lub mieszamy z nim tak jak ja to zrobiłam. Gotowe!

Smacznego!!!

Komentarze (1)

Wygląda smacznie, tylko wolę makaron zwykły. Dzięki!

Napisz swoją opinię