czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ptysie

13
04
2016

Niedziela popołudniu to była, zmęczona po obiedzie, nie żebym zmęczyła się jedzeniem 😉 Wchodzi taki do pokoju i mówi „Zjadłbym coś dobrego”… Zamiast odpocząć i się zrelaksować, zasuwam do kuchni, i raz dwa trzy, za raptem 1,5 godzinki mamy ptysie 😉 Gdyby ktoś zapytał czy warto było (zwłaszcza, ze nie zjadłam ani jednego), zacytuje moja niegrzeczną ale jakże słodką 3 letnią córę : „Ojej, mama ale to to pycha!!!” – z buzia pełna kremu 😉

Składniki (ok 18 sztuk):

Ciasto:

  • 125 g masła;
  • 1 szklanka wody;
  • 1 szklanka mąki;
  • 4 jajka.

Krem Budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru;
  • 300 ml mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1/4 kostki masła.

Krem Śmietanowy:

  • 1 śmietanka 30% – 250ml;
  • 1 łyżeczka cukru pudru;
  • śmietan-fixe opcjonalnie.

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta – do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy przez około 1-2 minuty. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka jest gotowe. Teraz musimy je wystudzić. W tym czasie gotujemy budyń – z 300 ml mleka odlewamy kilka łyżek do szklanki, resztę wraz z łyżką cukru wstawiamy do gotowania. W szklance mieszamy budyń z mlekiem, a gdy mleko się zagotuję dodajemy budyń i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Wylewamy budyń na talerz i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto na ptysie wystygnie dodajemy do niego 4 żółtka i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Musi powstać gładka masa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy, worka lub łyżki nakładamy okrągłe porcje ciasta. Pamiętajmy o odstępach. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. W tym czasie robimy kremy. Krem budyniowy – do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy, krem gotowy! Natomiast krem śmietanowy polega jedynie na ubiciu śmietany kremówki z łyżeczką cukru pudru i ewentualnie smietan-fixem. Muszę zaznaczyć, że moje kremy nie są bardzo słodkie, więc jeżeli lubicie słodsze musicie dodać więcej cukru 😉 Wystudzone ptysie kroimy w poprzek i w środek wkładamy ulubiony krem. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!!!

 

Komentarze (1)

Uwielbiam!!!!

Napisz swoją opinię