czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Jabłka w cieście

13
04
2016

Jednak Facebook to jest potęga 😉 Ostatnio większość pomysłów na smakołyki dla mojej rodzinki czerpie właśnie stamtąd. Tak tez było z przepisem, jakże banalnym, na jabłka w cieście. Dzięki temu, że na koniec jabłko obtaczamy w cukrze, jest to teraz jedno z ulubieńszych dań mojej córy 😉 W sumie, smacznie, w miarę zdrowo, no bo jabłko i pysznie przede wszystkim! 🙂

Składniki (2-3 porcje):

  • 1/2 szkl mleka;
  • 1 jajko;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • cukier wanilinowy;
  • 5 kopiastych łyżek mąki pszennej;
  • olej do smażenia;
  • cukier do obtoczenia;
  • Jabłka – 2-3 sztuki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dodajemy do miski i dokładnie mieszamy (mikserem lub ręcznie), ciasto musi być gęstsze niż to które przygotowujemy na naleśniki. Jabłka obieramy ze skórki, następnie kroimy w plastry ok 1cm i wykrawamy gniazda nasienne. Każdy plaster obtaczamy dokładnie w cieście. Smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu obtaczamy w cukrze. I gotowe!

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię