czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Czerwone kanapki

07
04
2016

To jest chyba moje ulubione śniadanko i kolacja 🙂 Aż sama się sobie dziwię, że nie znudziło mi się to do tej pory.  A jadam to naprawdę często.  Choć nie przepraszam, czasem zmieniam, raz robię z papryką a  raz bez;-) Przygotowanie tego dania skomplikowane nie jest, i w sumie nawet trudno to nazwać daniem 🙂 Ale może komuś się spodoba i zasmakuje równie mocno jak mi 🙂 To jest wersja light, a dla łasuchów wystarczy położyć na to ser żółty, lub mozzarellę… niebo w gębie!

Składniki (1 porcja):

  • 3 kromki chleba razowego;
  • pomidor;
  • pół papryki;
  • zioła prowansalskie;
  • ząbek czosnku;
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Pomidora obieram ze skóry i wraz z papryką kroję w drobną kosteczkę, po czym mieszam z ziołami prowansalskimi i ewentualnie solą jak ktoś lubi. Masło mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smaruję nim chleb (czasami po prostu smaruję chleb masłem a potem nakładam starty na tarce czosnek 😉 ). Pieczywo na 5 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni), a następnie nakładam pomidory z papryką. I gotowe! Mój mąż łasuch kładzie jeszcze na to ser żółty lub mozzarellę i chwilę zapieka 😉

Smacznego!

Napisz swoją opinię