czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pieś z kurczaka duszona z papryką

07
03
2016

Każdy kto był na diecie wie że jeżeli chodzi o mięso to kurczak lub indyk, to podstawa. Jednak jak to zrobić żeby nam się on nie znudził… no własnie trzeba wymyślać, eksperymentować i cudować 😉 Wynik jednego z eksperymentów poniżej, dodam że niezwykle smaczny 😀

 

Składniki (1 porcja):

  • pierś z kurczaka – 100 g;
  • pół papryki czerwonej;
  • 1 ząbek czosnku;
  • natka pietruszki;
  • ryż brązowy – pół torebki;
  • olej – mała łyżeczka;
  • sól, pieprz, chilli, papryka słodka.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek ścieramy na tarce  i nacieramy nim posolone oraz oprószone pieprzem mięso. Paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z łyżeczką oleju. Podlewamy wodą, ja lubię jak papryka jest miękka, dlatego mięso dodałam jak była prawie gotowa. Mięso dusiłam na patelni z papryką przez ok 15 minut, przy czym po 5 minutach dodałam posiekaną natkę i słodką paprykę. Na talerzyku układamy ryż, wykładamy kurczaka i polewamy sosem z papryką. Gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię