czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron z krewetkami

03
03
2016

Nie mam nic przeciwko temu żeby być na diecie pod warunkiem, że to co będę jadła będzie smaczne. A jak na razie wszystko to co robię mi smakuje. Mało tego mój mąż który nie jest na diecie (choć ostatnio też mu się przytyło, ale ciii… 🙂 ) też to będzie zajadał, tylko w wersji składniki x 2. Dziś na obiadek krewetki z makaronem. Delikatne, proste i smaczne, ach no i moje ulubione słowo – szybkie 😉

Składniki (1 porcja):

  • Krewetki 100 g;
  • Makaron pełnoziarnisty 60 g;
  • 1 ząbek czosnku;
  • mała cebulka;
  • oliwa z oliwek 1 łyżka;
  • sok z połowy cytryny;
  • dwie łyżki posiekanej pietruszki;
  • sól, pieprz (opcjonalnie, ja nie używałam).

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente (u mnie trwało to 5 minut po zagotowaniu wody). W miseczce przygotowujemy krewetki – skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dodajemy starty na tarce ząbek czosnku i 1 łyżkę posiekanej pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Podsmażamy ją ok 3-4 minut (ja wolę jak jest miękka), po tym czasie dodajemy krewetki wraz z sokiem z cytryny i smażymy ok 4-5 minut. Mieszamy makaron z krewetkami a na koniec posypujemy posiekaną natką. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię