czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kasza Kuskus z warzywami

16
03
2016

Jest to z całą pewnością szybki i smaczny obiadek 🙂 Jadłam go w sumie dwa dni pod rząd w dwóch wersjach, pierwsza kiedy to warzywka były świeże i druga kiedy to przesmażyłam nieco inną mieszankę warzyw. A wy musicie sami wybrać która wersja wam odpowiada bardziej, ja osobiście chyba wybrałabym tą na ciepło. Umówmy się że podam składniki dla wersji na ciepło a w nawiasie będzie w wersji na zimno).

Składniki (1 porcja):

  • Kasza kuskus – 65 g (ok 5 łyżek);
  • Papryka 60 g (1/4 sztuki);
  • Cebula – 1/2 szt.;
  • Cukinia 1 mała (pomidor w wersji na zimno – 1 średni);
  • Natka pietruszki, Bazylia ulubione przyprawy;
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą gorącą wodą (0,5 cm ponad poziom kaszy) i przykrywamy talerzykiem. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Wszystko razem przesmażamy ok 10 minut (można podlać wodą), w tym czasie kroimy w nieco większą kosteczkę cukinię i dodajemy ją do warzyw. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Warzywa dodajemy do kaszy i zajadamy! Jeżeli wybraliśmy wersję na zimno, paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kosteczkę mieszamy z kaszą, skrapiamy łyżką oleju, przyprawiamy i  gotowe!

Smacznego! 

Napisz swoją opinię