czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kalafior z curry, kaszą i kurczakiem

11
03
2016

Jeżeli chodzi o to danie, to kurczak jak kurczak, gotowany na parze z przyprawami, kasza jak kasza, ja użyłam mojej ulubionej czyli pęczaku 🙂 Natomiast na uwagę zdecydowanie zasługuje kalafior. Możecie go przygotować do każdego innego dania, na przykład kotleta lub makaronu? Lub po prostu tak jak ja podać go z piersią i kasza.

 

Składniki (1 duża porcja):

  • 200 g kalafiora;
  • pierś z kurczaka – 100 g (połowa pojedynczej piersi);
  • kasza pęczak – 50 g;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • 1 pomidor;
  • pół szklanki passaty pomidorowej;
  • curry;
  • bazylia;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja pęczak gotuję ok 20 minut i po tym czasie odstawiam w garnku zawiniętym w koc na ok 30 minut żeby kasza doszła i była miękka). Pierś z kurczaka umieszczamy w parowarze i gotujemy ok 15 minut. Kalafiora dzielimy na mniejsze różdżki, możemy go podgotować, możemy użyć surowego, ja osobiście wstawiłam do parowaru na ok 10 minut. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starty na tarce czosnek. Gdy się zrumieni dodajemy pomidora. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy kalafiora i passatę pomidorową i przyprawiamy curry i bazylią. Dusimy na patelni około 15 minut. Podajemy z ugotowaną kaszą i kurczakiem (ja polałam pierś sosem zrobionym z jogurtu i przypraw). Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię