czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Czekoladowa owsianka

14
03
2016

No skoro już jesteśmy przy owsiance, no może za jednym zamachem mój drugi ulubiony przepis. Owsianka czekoladowa, myślę że świetny pomysł na niedzielne śniadanko dla dziecka, lub dorosłego łasucha jakim jest mój mąż 😉 Sama również jem taką owsiankę, tylko bez cukru. Jest to zastrzyk magnezu, bo nie wiem czy ktoś wam kiedyś mówił, że żadna tabletka ni dostarczy wam tyle magnezu co łyżeczka kakao. A tu mamy go sporo! 😉

Składniki (2-3 porcje):

  • 750 ml mleka;
  • 4-5 łyżek kakao;
  • 3-4 łyżeczki cukru;
  • 150 g płatków owsianych.

Przygotowanie:

Do szklanki wsypujemy kakao i cukier. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Gdy mleko lekko się podgrzeje odlewamy około pół szklanki i rozpuszczamy w nim kakao i cukier. Musimy dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy kakao a następnie dodajemy płatki owsiane. Gotujemy wszystko ok 5-7 minut, aż całość zgęstnieje. Jeżeli czujecie taką potrzebę możecie dosłodzić. Gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię