czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa z soczewicy

23
02
2016

Pogoda nas nie rozpieszcza… zimno, wietrznie, mokro jakby to powiedziała moja przyjaciółka jednym słowem słabo! Zapraszam Was zatem na pyszną  zupkę z soczewicy. Taka rozgrzewająca bomba witaminowa 😉

Składniki (2 osoby):

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (150 g);
  • 1 duża marchewka;
  • pół pietruszki;
  • kawałek selera;
  • kawałek pora (10 cm);
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • łyżka oleju;
  • 1 łyżeczka curry;
  • 1 łyżeczka Vegety;
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

Marchewkę, selera, pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy, pora myjemy a następnie kroimy w plasterki. Do garnka nalewamy litr wody, wrzucamy warzywa i wstawiamy do gotowania. Gdy woda się zagotuje wsypujemy łyżeczkę Vegety, a następnie dodajemy wypłukaną soczewicę. Wszystko to gotujemy do miękkości soczewicy (10-15 minut). W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju, wraz z łyżeczką curry (ok 5 minut). Tak przygotowaną cebulę dodajemy do zupy gdy wszystko jest już miękkie. Gotujemy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty i gotowe!

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię