Spaghetti z tuńczykiem
Oj dzisiaj w lodówce naprawdę puściutko… zaraz jadę na zakupy nie ma co. Ale póki co dzielę się z wami przepisem który powstał po całkowitym opróżnieniu mojej lodóweczki 😉 Myślę, że całkiem smaczny pomysł. Idealny na postny piątek. Ale musicie sprawdzić sami 😉
Składniki (2 porcje):
- makaron – ok 300-400 gram;
- 1 puszka tuńczyka w oleju;
- 1 por (duży, biała część)
- mała puszka kukurydzy;
- 2 ogórki kiszone;
- śmietana – 0,5-1 szklanki;
- sól, pieprz (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W garnku wstawiamy wodę. A gdy się zagotuje wstawiamy makaron. Gotujemy al dente. Pora kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (ja użyłam oleju z tuńczyka) i przesmażamy pora, około 5 minut. Teraz dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie kukurydzę i pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka. Na koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli mamy taką ochotę solimy i pieprzymy do smaku (ja nie dodawałam nic). Odcedzamy makaron i polewamy sosem.
Smacznego!!!