czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Spaghetti z tuńczykiem

12
02
2016

Oj dzisiaj w lodówce naprawdę puściutko… zaraz jadę na zakupy nie ma co. Ale póki co dzielę się z wami przepisem który powstał po całkowitym opróżnieniu mojej lodóweczki 😉 Myślę, że całkiem smaczny pomysł. Idealny na postny piątek. Ale musicie sprawdzić sami 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • makaron – ok 300-400 gram;
  • 1 puszka tuńczyka w oleju;
  • 1 por (duży, biała część)
  • mała puszka kukurydzy;
  • 2 ogórki kiszone;
  • śmietana – 0,5-1 szklanki;
  • sól, pieprz (opcjonalnie).

Przygotowanie:

W garnku wstawiamy wodę. A gdy się zagotuje wstawiamy makaron. Gotujemy al dente. Pora kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (ja użyłam oleju z tuńczyka) i przesmażamy pora, około 5 minut. Teraz dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie kukurydzę i pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka. Na koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli mamy taką ochotę solimy i pieprzymy do smaku (ja nie dodawałam nic). Odcedzamy makaron i polewamy sosem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię