czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka z parówką

02
02
2016

Tak owszem dobrze przeczytaliście: Sałatka z parówką 🙂 Jakby to powiedzieć, miałam ochotę na parówkę. A że niestety wczoraj na Facebooku wyczytałam że do wiosny zostało tylko 50 dni… czas zamienić kromkę chlebka na sałatkę, tudzież jakieś warzywko. I tak właśnie powstała taka oto „sałatka” 😉

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 parówki;
  • pół małej sałaty rzymskiej;
  • 1 duży ogórek kiszony;
  • 1 ogórek zielony;
  • łyżka pestek słonecznika;

Sos:

  • pół łyżeczki majonezu;
  • 2 łyżki mleka;
  • 1 łyżeczka ketchupu;
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Jak się domyślacie skomplikowane to nie jest 😉 Myjemy sałatę, rwiemy ją na kawałeczki i układamy na talerzu. Ogórka zielonego obieramy, a następnie razem z kiszonym kroimy na kawałki i układamy na sałacie. Na patelni (suchej) podgrzewamy pokrojoną parówkę, aż się delikatnie przypiecze. Wysypujemy to na sałatkę. Na tej samej nagrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika. Na koniec przygotowujemy sos, poprzez połączenie wszystkich składników (czosnek ścieramy na tarce, lub przeciskamy przez praskę). Polewamy sosem sałatkę i gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię