czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sałatka warzywna z mozzarellą

16
02
2016

Hmm…  Chyba muszę się troszkę bardziej postarać. Bo ostatnio ciągle dania na szybko. Ale jakiś taki mamy czas, a raczej jego brak 🙂 Ale za to w najbliższy weekend urodziny dziewczynek, więc będzie okazja do zrobienia czego pysznego. A tymczasem szybka i smaczna sałatka z mozzarellą 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 gomółka mozzarelli;
  • dwie garści sałaty lodowej;
  • 1 duży ogórek kiszony;
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej;
  • 3 łyżki groszku konserwowego (kupiłam w jednej puszce groszek z marchewką);
  • 3 łyżki marchewki konserwowej;
  • łyżka szczypiorku;
  • 1 kromka chleba razowego.

Sos:

  • 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany;
  • 1 łyżka ketchupu.

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka kroimy w kostkę. Następnie dodajemy kukurydzę, groszek, pokrojoną na mniejsze kawałeczki marchewkę. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Kromkę chleba kroimy w kosteczkę i podpiekamy w piekarniku (robimy grzanki). Mieszamy jogurt i ketchup. Polewamy sosem sałatkę i mieszamy wszystko. Na koniec posypujemy grzankami i szczypiorkiem. 

Smacznego!

Napisz swoją opinię