czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Paszteciki z mięsem

12
01
2016

Nie ma nic lepszego na sylwestrowym stole jak smaczne przekąski. A w tym roku zrobiłam taką oto właśnie przekąskę. Może być podawana sama lub z barszczykiem czerwonym jak kto woli. Jedno jest pewne, paszteciki się sprawdziły w Sylwestra, Nowy Rok i jeszcze dnia następnego. Zajadali wszyscy zarówno dorośli jak i dzieci. A nie ma lepszej reklamy jak taka gdy dzieci wcinają ze smakiem przygotowane jedzonko. Jedna uwaga ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Polecam gorąco!

 

Składniki farszu mięsnego (ok 50 pasztecików) :

  • 1 kg mięsa z łopatki;
  • 0,4 kg podgardla (coś tłustszego);
  • 3-4 liście laurowe;
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego;
  • 10 ziaren pieprzu;
  • sól;
  • 1 cebula.

Przygotowanie:

Mięso i podgardle kroimy na mniejsze części i gotujemy. Do wody dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy mięso jest miękkie odcedzamy a wywar odstawiamy na bok bo jeszcze nam się przyda. Gdy mięso wystygnie obieramy cebulę i wszystko mielimy w  maszynce do mięsa. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest za suchy (a zapewne jest) dolewamy wywaru (u mnie ok 3-4 łyżek wazowych). I farsz gotowy.

Składniki ciasta półfrancuskiego:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 1 masło (lub margaryna);
  • 2 żółtka;
  • 2 jajka;
  • 1 śmietana;
  • sól, pieprz;
  • Vegeta.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy dwa żółtka, 1 jajko, śmietanę, sól, pieprz ewentualnie Vegetę oraz na koniec starte na tarce o grubych oczkach masło. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. 

Ciasto odkładamy na 12 godzin do lodówki. 

Następnego dnia zagniatamy, ciasto raz jeszcze. Odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy placek na grubość 3mm. Na plasku układamy pasek mięsa, zawijamy je dwa razy w ciasto. Następnie kroimy na mniejsze kawałki w poprzek (tak jak kopytka tylko większe). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 15-20 minut. 

Smacznego!

Napisz swoją opinię