czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kluski ziemniaczane

13
01
2016

Niedawno robiłam kartacze. Mój mąż oczywiście był bardzo zadowolony, zresztą nie tylko on podzieliłam się bowiem moim sukcesem i jadła siostra, mama, szwagier, dzieci – wszyscy zadowoleni i zajadali ze smakiem. Ale gdy zapytałam córy czy jej smakowało powiedziała, że najbardziej to te kluseczki a mięso na końcu 🙂 Obiecałam jej więc, że następnym razem zrobię takie same kluseczki (kolejny smak dzieciństwa). Dlatego też przedstawiam dziś kluseczki dla mojej córeczki 😉 Kluski ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków.

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 5 kg ziemniaków;
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 cebula.

Przygotowanie:

1,5 kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (należy pamiętać żeby nie rozgotować ziemniaków, widelec ma wchodzić ale nie mogą się rozpadać). Natomiast 3,5 kg ziemniaków które nam pozostały obieramy, płuczemy i trzemy na tarce (ja na szczęście korzystam z robota). Następnie starte ziemniaki wyciskamy dokładnie (ja użyłam skarpetek rajstopowych). Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Razem mieszamy ziemniaki, dodajemy jedno jajko, solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.Tak żeby ciasto nie kleiło nam się za bardzo do rąk.  Z ciasta formujemy małe kuleczki. Pozostaje ugotować – stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia klusek do góry. Podajemy okraszone cebulką podsmażoną za oleju, lub skwarkami jak kto lubi. Gotowe!

Smacznego!

Komentarze 2 komentarze

Też takie robię ale nie dodaję ziemniaków gotowanych. Takie kluseczki podaję ,polane tłuszczykien z boczku i cebulki i posypane rozkruszonym twarogiem,jest pyszne.

Muszę spróbować bez gotowanych ziemniaków. Ale intryguje mnie ta okrasa 🙂 A konkretnie rozkruszony twaróg. Koniecznie muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam!

Napisz swoją opinię