czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

07
12
2015

Niektórzy nie lubią go robić, bo długo, bo trzeba ciągle mieszać, a ja jestem zdania, że warto pomęczyć się te pół godzinki mieszając aby potem jeść takie pyszności. I myślę, że wielu się ze mną zgodzi. No cóż bez dłuższych wstępów zapraszam na Risotto z kurczakiem i pieczarkami.

Składniki (2 porcje):

  • bulion 2 szklanki;
  •  cebula 1 sztuka;
  •  pierś z kurczaka 200 g;
  •  cukinia 1 sztuka;
  • ryż do risotto (Arborio) – 100 g (jedna torebka);
  •  natka pietruszki 2 łyżki;
  •  ser żółty tarty 4 łyżki;
  •  pieczarki 200 g;
  •  olej 1 łyżka;
  • papryka słodka;
  • chilli;
  •  sól, pieprz.

Przygotowanie:

Spryskać olejem głęboką patelnie lub wok i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę 2-3 minuty, aż zmięknie. Teraz dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i również przesmażamy ok 2-3 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w grubszą kostkę oraz pokrojone na dość grube kawałki pieczarki.  Smażyć od czasu do czasu mieszając aż warzywa nabiorą koloru, a kurczak będzie gotowy. Jeśli mięso zaczyna przywierać do patelni, należy podlać odrobiną wody. W tym samym czasie nalać bulion do garnka i delikatnie doprowadź do wrzenia. Na patelnię wrzucić ryż i starannie wymieszać z mięsem i warzywami. Smażyć 2 minuty. Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu i mieszać do czasu, aż zostanie wchłonięty. Dodać następną porcję bulionu i znów mieszać, aż się zredukuje. W ten sposób stopniowo wlać do ryżu cały bulion. Ryż powinien być al dente – miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku, tak by stawiał zębom lekki opór. Na koniec dodajemy natkę,  ser i przyprawy, a następnie wymieszać. Gotowe!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię