czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierś z kurczaka w sosie śmietankowo-paprykowym

15
12
2015

Po chorobie nadrabiamy zaległości 😉

Jak mięso to kurczak, jak szybko to pierś. Gdy pomysłu brak, lub czasu to zazwyczaj wyjmuję pierś (których w zamrażalniku zawsze mam zapas) i działam. po wizycie u dietetyka częściej zamiast popularnych kotletów „schabowych” robię pierś w tak zwanej formie light. A najbardziej smakuje mi połączenie jej z serkiem śmietankowym typu almette. Można dodać tam wszystko, przyprawy różniaste, cebulę, pora na co tylko mamy ochotę.

 

Składniki (2 porcje):

  • pierś z kurczaka (pojedyncza);
  • olej – 1 łyżka;
  • serek kanapkowy typu Almette, Philadelphia – 3-4 łyżki;
  • papryka słodka – 2 łyżeczki;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pierś kroimy tak jak na kotlety, z takiej pojedynczej wychodzą 2 lub 3 plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju. I gdy olej się zagrzeje podpiekamy pierś. Gdy mięso jest miękkie kładziemy serek typu almette. Przekładamy raz na jedną raz na drugą stronę, a gdy serek się roztopi danie jest gotowe. Podajemy jak chcemy 🙂

Smacznego!

Napisz swoją opinię