czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa krem z dyni

30
11
2015

Gdyby na przykład ktoś zatęsknił za smakiem dyni serdecznie zapraszam na zupkę krem, delikatną i rozgrzewającą jednocześnie. Wiem, że nie jest to sezon dyniowy (choć u mnie na ryneczku jeszcze można kupić świeżą dynię) niemniej jednak polecam dynię mrożoną Hortex jest na prawdę rewelacyjna! I taka też wyszła zupa 😉

Składniki (2 duże porcje):

  • opakowanie mrożonej dyni – 450 g (oczywiście świeża jak najbardziej wskazana);
  •  biała część pora (może być również 1 cebule zamiast pora);
  • 1 łyżka masła;
  •  2 marchewki; 
  • 4 szklanki bulionu (u mnie  4 szklanki wody i dwie kostki rosołowe);
  • 2 łyżki płatków migdałowych;
  • mielony imbir, gałka muszkatołowa, sól, pieprz (do smaku);
  • jogurt naturalny lub śmietana 2 łyżki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Pora obieramy, myjemy i siekamy drobno. Marchewkę czyścimy,obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli mamy dynię mrożoną tak jak ja można ją wcześniej wyjąć, natomiast jeżeli dynia jest świeżą musimy ją obrać, wydrążyć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, a następnie przesmażamy pora. Po chwili dodajemy marchewkę. Mieszamy wszystko i po ok 5 minutach dodajemy dynię. Wszystko mieszamy i dusimy razem ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion, i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy 15 minut. Na koniec zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową (dość sporo) oraz mielonym imbirem. Musimy jeszcze uprażyć na patelni bez tłuszczu płatki migdałowe. Zupę podajemy posypaną płatkami i ewentualnie ozdobioną kleksem jogurtu lub śmietany.

Smacznego!

Napisz swoją opinię