czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa Buraczkowa

26
11
2015

Nie da się ukryć, jesień w pełni. I jest to taka niefajna jesień, liście dawno już opadły. Wieczory coraz dłuższe, ciemno, wilgotno i tak jednym słowem brr. W taką pogodę nie ma to jak dobra zupka. Dziś Buraczkowa, miał być krupnik 😉 Ale, że buraczki z dnia poprzedniego zostały… Mamy buraczkową! Pyszna, delikatnie słodka. Naprawdę polecam!

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa;
  • 2 średnie marchewki,
  • mała pietruszka;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego;
  • sól;
  • pieprz;
  • 4-5 ziemniaków;
  • 5-6 ugotowanych buraczków;
  • śmietana 2-3 łyżek(18%);
  • mąka pszenna 1 łyżka;
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Wstawiamy porcję rosołową i obgotowujemy – zalewamy wodą w takiej ilości aby zakryć mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewamy wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki. Kiedy mięso jest miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. I gdy ziemniaki są już miękkie dodaję buraczki starte na tarce o dużych oczkach. Na koniec zaprawiam śmietaną. Mąki mieszam ze śmietaną, dodaję trochę zimnej wody. Następnie dodaję trochę gorącej zupy i po dokładnym wymieszaniu wlewam do gotującej się zupy. Na koniec jeżeli jest taka potrzeba można doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Napisz swoją opinię