czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tiramisu na biszkoptach

23
11
2015

Ostatnio gdzieś przeczytałam, że zakupy należy robić po pierwsze mając już konkretny plan posiłków na cały tydzień, a po drugie będąc najedzonym. W przeciwnym razie zapewne kupimy dużo za dużo niepotrzebnych rzeczy. Hmm… są tego plusy i minusy. Bo na przykład gdybym nie kupiła kiedyś tych biszkoptów, które oczywiście były w promocji (jestem mistrzynią promocji 😉 ) To wczoraj moja rodzinka nie zajadałaby pysznego Tiramisu, a wy nie poznalibyście tego przepisu 😉 Mam przyjemność przedstawić Państwu gwiazdę wczorajszego wieczoru – Tiramisu na biszkoptach! 🙂 Jedna uwaga jest taka iż jest to Tiramisu dla dzieci – a mianowicie, kawa przygotowana do nasączenia biszkoptów jest słaba i nie dodałam żadnego alkoholu. Jeżeli będzie to ciasto dla dorosłych możecie śmiało kawę zrobić mocniejszą i dodać do niej jakiegoś alkoholu (likier kawowy, amaretto, wódka itd.).

Składniki (blacha o średnicy 20 cm):

  • duże opakowanie podłużnych biszkoptów (w opakowaniu było 40 sztuk);
  • woda – 2 szklanki;
  • kawa rozpuszczalna – czubata łyżeczka;
  • cukier – 1 łyżeczka;
  • opakowanie serka mascarpone – 250 g;
  • śmietanka 30% – 500 ml;
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • 1 śmietan fix;
  • kakao – do posypania ok 2-3 łyżeczki.

Wykonanie:

Na początek należy przygotować kawę z czubatej łyżki kawy rozpuszczalnej i dwóch szklanek wody. Słodzimy ok 1 łyżeczki. Odstawiamy aby wystygło. W tym czasie możemy przygotować krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy. W połowie  ubijania dodajemy jeden śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (wszystkie moje ciasta są mało słodkie, zawsze dodaję mniej cukru niż było w oryginalnym przepisie, więc jeżeli jesteście łasuchami lubiącymi bardzo słodkie ciasta dodajcie cukru dużo więcej). Gdy śmietana jest ubita dodajemy serek mascarpone. Jeszcze chwilę mieszamy i krem gotowy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Gdy kawa jest już zimna, możemy zacząć robić ciasto. Każdy biszkopt zanurzamy w kawie. Jest to szybki ruch dosłownie na chwilę nie może za bardzo nasiąknąć biszkopt bo będzie niesmaczny, zwłaszcza na drugi dzień. Sami się przekonacie jak szybko chłonie kawę. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów na spodzie tortownicy. Ja ułożyłam też brzegi (biszkopty przekroiłam na pół). Teraz wykładamy połowę kremu. I posypujemy kakao. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów, potem krem i na koniec posypujemy kakao. Ciasto gotowe! Zanim zaczniemy pałaszować należy je włożyć do lodówki, po ok 2 godzinach możemy jeść 🙂

Smacznego!

Napisz swoją opinię